tomorrowland

Tomorrowland gaat niet door – Burgemeersters houden het been stijf

Burgemeester Boom en Rumst houden vast aan hun standpunt: er komt geen Tommorowland op de Schorre in september.

De burgemeesters van Boom en Rumst blijver e bij van geen toestemming te geven voor het Tomorrowland Dance Festival. Dat vernam maandag van de woordvoerder van premier Jan Jambon, die de burgemeester raadpleegde. Dit is een “constructief overleg”, maar “de huidige situatie is niet geschikt voor de burgemeesters om een nieuw besluit te nemen.”

Vorige week werd bekend dat de twee burgemeesters geen groen licht zouden geven aan de organisatie van het festival. De editie van dit jaar was uitgesteld naar eind augustus en begin september, maar de burgemeesters Jeroen Baert (Boom, N-VA) en Jurgen Callaerts (Rumst, N-VA) maken zich veel zorgen over de gezondheidsituatie op die moment en willen daarom Tomorrowland niet laten doorgaan.

Maandagmiddag hield het kabinet van premier Jambon een vergadering over hun standpunten. Naast Jambon en de twee burgemeesters woonden ook minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden, Vlaams minister van Binnenlandse Zaken Bart Somers en de gouverneur van Antwerpen de vergadering bij.

Nieuw verzoek kan

Na afloop kreeg de woordvoerder van de premier te horen dat het overleg constructief was, maar dat de burgemeesters hun weigering niet wilden weerleggen. De organisator kan echter altijd een nieuwe aanvraag indienen, die vervolgens kan worden beoordeeld door de burgemeester. De premier zei dat Vlaanderen en de federale regering waar mogelijk nog steeds zullen helpen, maar de uiteindelijke beslissing blijft in handen van de burgemeester.

Ze bevestigden vanavond dat hun beslissing niet zullen veranderen. “We begrijpen natuurlijk alle hogere of economische belangen die op het spel staan en vooral de gretigheid waarmee iedereen terug een festivalzomer wil, maar de volledige verantwoordelijkheid om de openbare rust, veiligheid en gezondheid te waarborgen, ligt bij ons als burgemeesters”, zegt Baert en Karaaltz. “Gezien wat we nu weten, kunnen we ons besluit en standpunt over het aanvragen van een vergunning niet heroverwegen.”

De organisatie van Tomorrowland wil voorlopig nog niet reageren.